LightStyle Parenting Column

Hoe waardevol positief denken ook is, je ontlaadt er niet per se mee wat je opgekropt hebt. Laat staan dat het snel resultaat geeft.

Mijn oudste gaat binnenkort naar school. Toen mijn dochters allebei onder de 2 waren, keek ik af en toe reikhalzend uit naar het moment dat ze allebei op school zouden zitten. Als een oase voor de dorstige zag ik dit fata morgana genaamd me-time voor mij. Maar natuurlijk, nu dit moment werkelijk dichterbij komt, vliegt de tijd en wil ik haar vertragen.

Want in mij veranderen de gedachten. Ineens denk ik ‘ik wil niet dat ze weggaat’, ‘ik hoop niet dat ze gepest wordt’ en ‘ik hoop dat ze zo onbevangen vrij mag blijven’. Door dat soort gedachten verkrampt mijn hart een beetje en voel ik een knoop in mijn maag.

Dat werd laatst weer eens haarfijn duidelijk in een meditatie. Mijn emotie hierover werd getriggerd. Ik voelde die stille angst in mij dat de buitenwereld haar misschien ongelukkig gaat maken en dat ze structuren zal opbouwen om daarin te overleven. Zoals we allemaal in meerdere of mindere mate doen in onze jeugd. En waar we vervolgens het nodige bewustzijnswerk in verrichten om ze weer te ont-wikkelen in ons dappere streven authentiek te zijn. Ik voelde nu al de pijn die ik dan zou hebben, als moeder langs de zijlijn die dat aan moet zien. Maar wat ben ik blij dat dit gebeurde in de meditatie. Zo kon ik even rustig zitten met die emoties. Zo kon ik dat wat onder de oppervlakte sluimerde onklaar maken als een bommetje. Mezelf ontwapenen, omdat er alles er mocht zijn.

Zo’n oefening doet me keer op keer beseffen hoe belangrijk dit soort emotioneel werk is en hoeveel efficiënter en duurzamer vaak dan (alleen maar) positief denken.

Nu voelde ik een paar minuten later al de innerlijke gloed van lichtheid naar boven komen. Ik zie mijn dochter opgroeien en voel dankbaarheid voor de tijd waarin zij geboren is. Toen wij klein waren, leerden we vaak nog niet om op die manier met pijnlijke emoties te gaan zitten, maar nu kunnen we dat wel doen. En zo kunnen we ook onze kinderen helpen vaardig met hun eigen emoties en gedachten om te gaan. In het vertrouwen dat hun uitdagingen ook hun zegeningen kunnen zijn.

 

Benieuwd naar begeleiding hierin? Vraag me gerust naar m’n ‘moeilijke-momenten-meditatie’ of stuur een berichtje.

Terug naar overzicht